Tiira-vinkki: paikannimihaut

Täällä tiedotetaan havaintojärjestelmää koskevista asioista.
Tämä osio on vain tiedotusta varten, osiossa ei voi keskustella.
inka
Viestit: 156
Liittynyt: 14 Huhti 2009, 09:58

Tiira-vinkki: paikannimihaut

Viesti Kirjoittaja inka » 13 Syys 2011, 10:26

Nyt on paikan merkitseminen helppoa! Tiirassa on otettu käyttöön uusia ominaisuuksia havaintopaikan ilmoittamiseksi.

Nimi sijainnin perusteella

Jos osaat sijoittaa havaintopaikkasi kartalle, mutta et tiedä kunnan ja paikan nimeä, voit nyt hakea nimen sijainnin perusteella. Kun paikka on merkitty kartalle, karttaikkunaan ilmestyy Hae nimi -toiminto, jota klikkaamalla Tiira antaa havaintopaikalle automaattisesti kunnan ja tarkemman tason paikannimitiedot (kylä, tarkempi paikka).

Automaattisesti tietokannasta tulevat paikannimitiedot voivat toisinaan johtaa omituisuuksiin. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, jos lähellä havaintopistettä ei ole karttanimiä tai karttanimiä on pienellä alueella runsaasti. Tietokannan tarjoama paikannimi kannattaakin tarkistaa ja tarvittaessa muokata tarkoituksenmukaisemmaksi.

Sijainti nimen perusteella

Jos tiedät havaintopaikan tai sen läheisen paikan nimen, mutta et ole varma sen sijainnista kartalla, voit hakea sijainnin nimen perusteella. Hae paikka nimellä -toiminto löytyy havaintojen ilmoituslomakkeelta. Paikkaa haetaan hakusanalla. Hakutuloksista pääsee avaamaan kyseiseltä paikalta karttaikkunan, jolla voi jatkaa normaaliin tapaan havaintojen ilmoittamista merkitsemällä kartalle havaintopaikan ja linnun paikan. Kunnan ja paikan nimet on valmiiksi täytetty, mutta niitä voi tarpeen mukaan muokata.

Haku tehdään maastokarttojen nimistöön ja osoiterekisteriin, eli paikannimien lisäksi myös esimerkiksi teiden nimillä hakeminen on mahdollista. Molempien hakutuloksista tulostuu oma luettelo. Haku tehdään suomen-, ruotsin- ja saamenkielisiin nimistöihin. Erikieliset saman paikan rinnakkaisnimet näkyvät tuloksissa samalla rivillä. Tulokset voi halutessaan rajata tietyn kunnan alueelle.