Havaintopaikan kirjaamisesta

Täällä voit kysyä neuvoja havaintojärjestelmän käytöstä.
fiveja
Viestit: 2
Liittynyt: 16 Loka 2020, 00:58

Havaintopaikan kirjaamisesta

Viesti Kirjoittaja fiveja » 16 Loka 2020, 01:38

Hei.

Pieni kysymys havainnoitsijan paikan ilmoittamisesta. Tästä oli informatiivinen kirjoitus foorumilla, mutta en saa sitä oikein toimimaan omilla kävelyilläni.
https://www.tiirafoorumi.info/keskustel ... f=2&t=1384

Paikan ilmoittaminen on helppoa, jos on pitkään samalla paikalla vaikka muutontarkkailussa tai tärkeällä lintupaikalla. Tai jos juon aamukahvini pihassa ja pidän silmät ja korvat auki. Mutta jos havainnoitsija on liikkeessä esimerkiksi kävellen tai pyörällä, en ole vielä löytänyt kätevää tapaa ilmoittaa havaintojani.

Esimerkiksi jos kävelen kilometrin pätkän, ilmoitanko havaintopaikaksi matkan puolivälin? Tämähän on ohjeissa kielletty.
”Väärän paikkatiedon kirjaaminen joko havainnoijan tai linnun paikaksi on kielletty. Väärä paikkatieto on lintujen suojelu- ja tutkimuskäytössä vahingollista ja Tiiran käyttöoikeussopimuksen vastaista.”

Esimerkki: Kävelin reippaan kilometrin. Havaintoja 15 lajista, yksittäisiä havaintoja 57. Eli ilmoitan 57 linnun paikkatietoa ja ehkä saman verran havaitsijan paikkoja (onneksi ei ihan niin monta). Havaintopaikkoja tulee silloin noin 30 metrin välein.

Toinen esimerkki: urpiaista tein 8 eri havaintoa. Jos haluan eritellä lintujen olinpaikat kulkemalleni matkalle, täytän 8 kertaa havaintolomakkeen urpiaisesta, ja jokaiseen havainnoijan paikan ja linnun paikan. Koska en voi yhteen ilmoitukseen lisätä rivejä ja uuden linnun olinpaikkaa.

Toki voisin tietysti sijoittaa itseni suunnilleen kävelyreitin keskelle, ilmoittaa paikan tarkkudeksi alle 1 km ja urpiaisten kokonaismäärän. Tai lisäriveille eriteltynä yksittäiset havainnot. Mutta silloin menetetään lintujen paikat.

Lopulta kokeilin ripotella lintujen paikat reitin varrelle ja havaintopaikka suunnilleen reitin keskelle. Ajattelin ensin laittaa kellonajatkin 5 min tarkkuudella, mutta menee liian vaikeaksi. Kun hain havainnot kartalle, vain havainnoitsijan paikka näkyi. Ei siis lintujen paikkoja. Menettää kokonaisuuden.

Olisiko parempi kirjata: linnun paikka on sama kuin havaitsija? Silloin näkyy sekä linnun että havaitsijan paikka (siis minullekin). Asutuksessa ja metsäteillä liikkuessa paikkaero on jotakin 50 m, koska näkyvyyttä ei yleensä ole. Pelloilla ja muilla aukeilla etäisyys on toki pidempi, mutta tässä esimerkissä tällaisia tapauksia oli oikeastaan yksi.

Vai miten olisi parasta toimia?

Joka tapauksessa iso kiitos hienosta palvelusta! Innostuin jopa kirjaamaan vanhoja nuoruuden havaintoja, jotka ovat aika yllättäviä nykyiseen verrattuna.

Terveisin

Vesa Jaaksi

k-16
Viestit: 24
Liittynyt: 24 Joulu 2018, 19:54

Re: Havaintopaikan kirjaamisesta

Viesti Kirjoittaja k-16 » 16 Loka 2020, 21:49

Kyllä monet laittavat havaintopaikan aivan eri paikkaan, kuin se todellisuudessa on. Esim. joissakin saarissa on lintuasema. Havaintopaikka laitetaan sille kohtaa, missä tuo mökki on, vaikka havainto olisi satojen metrien päässä, eikä havainnon merkanneet ole joutuneet syyteeseen.

fiveja
Viestit: 2
Liittynyt: 16 Loka 2020, 00:58

Re: Havaintopaikan kirjaamisesta

Viesti Kirjoittaja fiveja » 17 Loka 2020, 21:50

kiitos. ymmärrän pyrkimyksen täsmällisyyteen, mutta se edellyttää myös sopivaa tulkinnallisuutta.Ja myös pragmaattisuutta.
Vesa

KalleR
Viestit: 546
Liittynyt: 28 Maalis 2006, 14:17
Paikkakunta: Littoinen
Viesti:

Re: Havaintopaikan kirjaamisesta

Viesti Kirjoittaja KalleR » 27 Loka 2020, 10:40

Hei,
Tiiraan voi laittaa paikan tarkkuuden. Eli jos kävelet kilometrin, voit laittaa havaintopaikan puoliväliin ja tarkkuudeksi <1km.

terveisin Kalle Rainio

Vastaa Viestiin