ketkä näkevät salatut havainnot?

Täällä voit kysyä neuvoja havaintojärjestelmän käytöstä.
mäkju
Viestit: 15
Liittynyt: 29 Maalis 2006, 09:00

ketkä näkevät salatut havainnot?

Viesti Kirjoittaja mäkju » 12 Helmi 2009, 11:58

Onko jossain listattu niitä henkilöitä, joilla alueellisten yhdistyskäyttäjien lisäksi on pääsy salattuihin havaintoihin? Eli tarkoitan henkilöitä, jotka näkevät koko valtakunnallisen aineiston. Vai kuuluuko tämä tieto sellaiseen kategoriaan, joka on päätetty salata?

Mielestäni listan valtakunnallisista oikeuksien haltijoista tulisi olla julkinen, koska yhdistyskäyttäjätkin on julkaistu. Asialla on merkitystä, kun käyttäjä pohtii ketkä kaikki pääsevät käsiksi hänen ilmoittamaansa esimerkiksi suojelun kannalta arkaan havaintoon.

-Jussi Mäkinen

Teemu
Viestit: 62
Liittynyt: 05 Huhti 2006, 11:24

Re: ketkä näkevät salatut havainnot?

Viesti Kirjoittaja Teemu » 10 Maalis 2009, 21:11

Hei,

Alueellisten yhdistyskäyttäjien, jotka näkevät siis kyseessä olevan yhdistyksen alueen salatut havainnot, lisäksi salatut havainnot pääsee näkemään vain osa BirdLife Suomen kanssa työsuhteessa olevista henkilöistä: ohjelmistoasiantuntija, ohjelmistosuunnittelija, IBA-koordinaattori sekä suojelu- ja tutkimuspäällikkö.

Näiden lisäksi Metsähallituksessa työsuhteessa oleva valkoselkätikan suojelusta vastaava näkee salatut valkoselkätikkahavainnot ja maakotkan, merikotkan, muuttohaukan ja tunturihaukan suojelusta vastaava Metsähallituksessa työsuhteessa oleva edellä mainittujen lajien salatut havainnot.

Terveisin

Teemu

RaE
Viestit: 15
Liittynyt: 23 Helmi 2009, 20:35

Re: ketkä näkevät salatut havainnot?

Viesti Kirjoittaja RaE » 07 Kesä 2014, 15:51

Mitä tietoja yhdistyskäyttäjä voi julkaista havainnoijan itse salaamasta havainnosta? Ja missä näitä tietoja voidaan julkaista.

Tallensin Tiiraan salattuna havainnon, jonka yhdistyskäyttäjä välitti kokonaisuudessaan sähköpostilistalle. Tämän listan arkisto on täysin avoimesti luettavissa netissä.

O-P
Viestit: 178
Liittynyt: 20 Maalis 2006, 12:39

Re: ketkä näkevät salatut havainnot?

Viesti Kirjoittaja O-P » 08 Kesä 2014, 22:31

RaE kirjoitti:Mitä tietoja yhdistyskäyttäjä voi julkaista havainnoijan itse salaamasta havainnosta? Ja missä näitä tietoja voidaan julkaista.

Tallensin Tiiraan salattuna havainnon, jonka yhdistyskäyttäjä välitti kokonaisuudessaan sähköpostilistalle. Tämän listan arkisto on täysin avoimesti luettavissa netissä.
Jos yhdistyskäyttäjä on ilman lupaasi välittänyt salaamasi havainnon sähköpostilistalle, on hän toiminut väärin: hänen ei pidä menetellä näin, ei vaikka postituslistan arkisto ei olisikaan kaikkien luettavissa. Asiasta kannattaa huomauttaa hänelle, ja jos tuntuu ettei sanoma mene läpi tai tule otettua todesta, on syytä olla asiasta yhteydessä ao. yhdistyksen hallitukseen (joka nimittää yhdistyskäyttäjät) ja viime kädessä BirdLifen toimistolle. Yhdistykset voivat käyttää salattuja havaintoja tutkimuksissaan ja lehtiinsä painetuissa katsauksissaan vastuullisesti toimien harkintansa mukaan, mutta erityisesti käyttäjän salaamien havaintojen välittäminen tuoreeltaan julkisuuteen ei ole hyväksyttävää. -Ei silloinkaan jos käyttäjä on yhdistyskäyttäjän mielestä salannut jonkin havainnon "turhaan" tai jos havainto koskee lajia jonka voisi olettaa kiinnostavan suuriakin harrastajajoukkoja. Edelleen pitäisi olla itsestäänselvää etteivät yhdistyskäyttäjät(kään) voi käydä bongaamassa Tiirasta lukemiaan käyttäjien salaamia havaintoja. Käyttäjän pitää voida luottaa siihen että hänen salaamansa havainto pysyy järjestelmässä salattuna kuten hän on havaintoa tallentaessaan tarkoittanut.

t. O-P. Liinalaakso

Vastaa Viestiin