Havainnon täydentäminen

Täällä voit kysyä neuvoja havaintojärjestelmän käytöstä.
Aves55
Viestit: 2
Liittynyt: 18 Kesä 2017, 15:22

Havainnon täydentäminen

Viesti Kirjoittaja Aves55 » 18 Kesä 2017, 16:10

Pitkään harrastaneena mutta vasta äskettäin havaintoja Tiiraan ilmoittaneena kysyn "ongelmasta", johon olen törmännyt viimeksi tänään.
Täytin havaintolomakkeen Tiirassa (pikkutylli) ja panoin lähetä havainto -nappia, mutta se ei lähtenyt, ainakaan ei näy Tiirassa 17.6., Joutseno...), jolloin yritin selvittää, mistä tämä johtuisi. Sen sijaan havainto listautui "viimeiset tallentamasi havaintoluetteloon, editointimahdollisuusmerkillä.
Kun sitten otin sen sieltä editoidakseni sitä edelleen, mielestäni sinänsä ilman mitään lisäeditointitarvetta, onkin järjestelmä silloin tyhjentänyt aiemmin ko. havaintoon täyttämäni tiedot (kohteen sijaintia lukuunottamatta). Kohteen sijaintia lukuunottamatta muuten tyhjässä lomakkeessa lukee kyllä tässä vaiheessa vihreässä napissa "Lähetä havainto", mutta miksi lähettäisin sitä näin, ja kun sitten erehdyin täyttämään uudelleen identtisillä tiedoilla jo aiemmin täyttämäni havaintotiedot, niin tuon napin teksti onkin muuttunut "päivitä" -muotoon. Kun sitä painaa, tulee omaan havaintoluettelooni vain uusi samasta havainnosta tehty havainto. Odotin jos tämä havaintoni tulisi päivittyneenä myöhemmin Tiiraan, mutta ei. Sen sijaan kahta muuta lajia koskevat havaintoni samalta päivältä tulivat sinne ilman ongelmia. Koetin sitten myös päivittää ko. pikkutyllihavaintoa kahdella vahvasti pienentämälläni kuvalla (koot 310 ja 314 KB, jpg-formaatilla). Lataussivulla vaikutti siltä, että lataus olisi onnistunut Tiiraan, mutta kun myöhemmin tein haun pikkutyllin osalta (viimeiset 7 päivää), sain listauksessa muiden ml. samalta päivältä eri kohteesta tekemiä + oman havaintoni (jossa ainoana ovat loppumerkkeinä se editointimerkki (kynä) ja deletointimerkki (roskalaatikko), mutta ei symbolia, että kuvat olisivat latautuneet havaintoilmoitukseen. Onko niin, että nuo viimeksi mainitut symbolit näkyvät todellisuudessa vain minulle itselleni? Voin todeta, ettei ainakaan havainnon oikeellisuudessa ole mitään kyseenalaista (erinomaiset kuvat aivan lähietäisyydeltä) ja havainto kuvineen dokumentoi myös varman pesinnän.

O-P
Viestit: 176
Liittynyt: 20 Maalis 2006, 12:39

Re: Havainnon täydentäminen

Viesti Kirjoittaja O-P » 19 Kesä 2017, 08:51

Hei.

Heti alkuun: jos havaintosi näkyy viiden viimeksi tallentamasi havainnon listalla, niin se on varmasti Tiirassa, ellet sitä sen jälkeen itse poista, ja se on siellä heti, ei tarvitse odottaa. Jos et sitä tästä huolimatta heti haulla löytänyt, on hakuehdoissa ollut todennäköisesti jotain pielessä.

Jos sitten avaat havainnon syöttösivulla alareunan listauksesta (viisi viimeksi tallentamaasi) jonkin havainnon päivitettäväksi kynä-painikkeesta, ei järjestelmä automaattisesti tyhjennä ilmoitusta, vaan pääset muuttamaan sitä. Jos olet avannut havainnon vahingossa etkä halua muuttaa mitään, et muuta mitään, vaan painat vain päivitä nappia ja havainto tallentuu muuttumattomana. Jos tämän jälkeen avaat uuden ilmoituslomakkeen vasemman reunan valikosta, avautuu tyhjä ilmoitussivu jolla on kuitenkin tallessa viimeksi tallennetun havainnon sijaintitiedot, eli ne pitää muuttaa jos seuraava havainto on tehty eri paikassa.

Havainnon editointi- ja poistotyökalut näkyvät vain itsellesi. Kannattaa tutustua Tiiran ohjeisiin, linkki löytyy vasemman reunan valikosta.

Kuvan lisäämisestä: oletan että olet tarkastanut huolella ettei yksikään alle listatuista asioista ole pielessä:
  • Kuvan mitat ovat korkeintaan 675x900 pikseliä
  • Kuvan koko on korkeintaan 350kt (0,35Mb)
  • Kuvan formaatti on .jpg
Kun kuvat on hakenut yksitellen, (Browse) ne pitää myös aina perään ladata (Lataa liite) yksi kerrallaan; kuva ilmaantuu pikkukuvana latausikkunaan tämän jälkeen. Jos kuvan tallennus ei onnistu, pitäisi ko. ikkunassa kyllä näkyä virheilmoitus punaisella tekstillä yläreunassa.

t. O-P. Liinalaakso

Aves55
Viestit: 2
Liittynyt: 18 Kesä 2017, 15:22

Re: Havainnon täydentäminen

Viesti Kirjoittaja Aves55 » 21 Kesä 2017, 06:47

Kiitos selkeästä vastauksesta ja ohjeista!
T: Aves55

Vastaa Viestiin