lyhenteiden käyttö

Täällä voit kysyä neuvoja havaintojärjestelmän käytöstä.
metsanvartija

lyhenteiden käyttö

Viesti Kirjoittaja metsanvartija » 16 Touko 2006, 20:58

1. lyhenteiden käytössä myös sellaisia joita ei ole tiiran ohjeissa ?
2. mitä tarkoittaa havainto: 950 m pariutuneet ? (valkoposkihanhista oli kyse)

Peter-Uppstu
Viestit: 186
Liittynyt: 16 Helmi 2006, 21:18

Re: lyhenteiden käyttö

Viesti Kirjoittaja Peter-Uppstu » 16 Touko 2006, 22:33

metsanvartija kirjoitti:1. lyhenteiden käytössä myös sellaisia joita ei ole tiiran ohjeissa ?
Mitä nämä lyhenteet ovat, joita ei ole ohjeistettu?
metsanvartija kirjoitti:2. mitä tarkoittaa havainto: 950 m pariutuneet ? (valkoposkihanhista oli kyse)
Jaa-a, sitä pitänee kysyä havainnon ilmoittajalta.. Pariutuneet-määrettä tulee käyttää vanhan kn-merkinnän tavoin. Määreen nimi vaihdettiin, koska kn-merkintää käytettiin väärin - mm. sellaiset parvet, joissa oli sekä koiraita että naaraita, ilmoitettiin kn-merkinnällä. Pariutuneet-määrettä tulee käyttää vain silloin, kun on havaittu koiras ja naaras (koiraita ja naaraita), jotka ovat todennäköisesti pariutuneet.

Esimerkki: Jos jollakin lahdella ui kaksi heinätavia yhdessä, koiras ja naaras, tulee ne merkitä "pariutuneet", mutta jos koiras on yhdessä paikassa ja naaras toisaalla, tulee linnut merkitä erilleen (ellei ole erityistä syytä toimia toisin).

Tuollaisesta valkoposkiparvesta ei luonnollisesti myöskään tulisi käyttää määrettä "pariutuneet".

Akke
Viestit: 6
Liittynyt: 01 Huhti 2006, 07:45

"pariutuneet"

Viesti Kirjoittaja Akke » 05 Marras 2006, 17:40

Mielestäni vanha kn oli parempi, voitaisiin ehkä käyttää myös termiä pari. Mutta pariutuneet kuulostaa idioottimaiselta silloin, kun pariutuminen ei ole juuri tapahtunut. Esim vesilinnut pariutuvat jo talvehtimisalueellaan tai viimeistään muuttomatkan aikana. Nykyään Tiirassa näitä pariutumisia tuntuu tapahtuvan ympäri vuoden! Olisi siis parempi jättää ko. termi kuvaamaan sitä, mitä se tarkoittaakin.

Ainakaan itse en suostu pariutuneet-koodia käyttämään, laitan lisätietoihin joko esim. 1kn tai 1k1n.

Vieras

Viesti Kirjoittaja Vieras » 05 Marras 2006, 21:21

Varmaankin Akke tarkoittaa nyt parittelua ja sitä tämä "pariutuneet" tuskin tarkoittaa vaan nimenomaan paria tai pariskuntaa.

Peter-Uppstu
Viestit: 186
Liittynyt: 16 Helmi 2006, 21:18

Re: "pariutuneet"

Viesti Kirjoittaja Peter-Uppstu » 06 Marras 2006, 14:14

Akke kirjoitti:Mielestäni vanha kn oli parempi, voitaisiin ehkä käyttää myös termiä pari. Mutta pariutuneet kuulostaa idioottimaiselta silloin, kun pariutuminen ei ole juuri tapahtunut. Esim vesilinnut pariutuvat jo talvehtimisalueellaan tai viimeistään muuttomatkan aikana. Nykyään Tiirassa näitä pariutumisia tuntuu tapahtuvan ympäri vuoden! Olisi siis parempi jättää ko. termi kuvaamaan sitä, mitä se tarkoittaakin.

Ainakaan itse en suostu pariutuneet-koodia käyttämään, laitan lisätietoihin joko esim. 1kn tai 1k1n.
Tämä "pariutuneet"-merkintä otettiin käyttöön sen takia, että ihmiset ilmoittivat havaintojaan ihan yleisesti merkinnällä "kn" silloin, kun parvessa oli sekä koiraita että naaraita - mikä ei toki ole merkinnän tarkoitus. Tämän takia ei millään voinut tietää, että tarkoittaako tuo merkintä todella lintuparia vai ei ja tilanteeseen haluttiin toki parannus. Käsittääkseni "pariutuneet"-merkinnän käyttöönoton jälkeen tilanne on parantunut huomattavasti, mutta mutu-tuntumaa parempaa tietoa ei minulla asiasta ole.

On erittäin suositeltavaa, että "pariutuneet"-merkintää käytettäisiin Tiirassa, sen takia se siellä onkin. Toki se merkintä tuntuu monelle vieraalta, mutta kun tiedostaa sen tarkoittavan vanhaa "kn"-merkintää niin kai sitä sitten voi käyttää ihan samalla tavalla..

Vieras

Viesti Kirjoittaja Vieras » 06 Marras 2006, 16:38

"Toki se merkintä tuntuu monelle vieraalta, mutta kun tiedostaa sen tarkoittavan vanhaa "kn"-merkintää niin kai sitä sitten voi käyttää ihan samalla tavalla..."

Aivan näin yksinkertainen asia ei oikeastaan ole. "Pariutuneet" merkintä tarkoittaa, että ilmoituksen lukumäärän mukaiset linnut esiintyivät pareina, eli puolet määrästä oli koiraita ja puolet naaraita. Eli "2 pariutuneet" tarkoittaa yhtä koirasta ja yhtä naarasta. Entinen "2kn" merkintä sen sijaan tarkoitti kahta paria eli neljää yksilöä. kn ja pariutuneet eivät siis ole aivan sama asia Tiiran kannalta.

"Pariutuneet" jouduttiin ottamaan käyttöön käytännön syistä. Tiiraan syötettävä lukumäärä on aina yksilöiden määrä. Merkinnässä "1kn" lukumäärä on parien määrä ja tästä syystä se ei sopinut Tiirassa käytettäväksi. Jotta vanha kn-merkintätapa ei aiheuttaisi sekaannuksia otettiin käyttöön uusi termi "pariutuneet".

Tuomo Pihlaja

sampo
Viestit: 121
Liittynyt: 08 Maalis 2006, 09:25

Viesti Kirjoittaja sampo » 09 Marras 2006, 09:01

Tuomo on oikeassa mutta vielä varmistuksena lyhyesti. Merkintä kn (1kn) tarkoittaa tietenkin yhtä paria. Tiirassa lukumäärä on aina havaittujen yksilöiden lukumäärä joten ilmaus 1 kn on Tiirassa mahdoton. Merkintä 2 kn siis tarkoittaa perinteisesti neljää lintua mutta Tiirassa se tarkoittaisi yhtä paria. Sen takia merkintää kn ei ole sukupuolivalikossa. Pari-tilannetta varten keksittiin keinotekoinen "pariutuneet" ilmaus. Se ei ole todellakaan hyvä, mutta se on paras huonoista vaihtoehdoista. Tällöin voidaan kirjata 2 pariutuneet ja se tarkoittaa yhtä paria.

Vapaassa lisätietokentässä voi tietenkin käyttää perinteistä kn-merkintää.

t.Sampo Kunttu

Vastaa Viestiin