Koordinaattien kirjaaminen ja GPS ja "tarkkuus" mu

Täällä voit kysyä neuvoja vuonna 2006 avatun Tiiran version käytöstä.
shepe

Koordinaattien kirjaaminen ja GPS ja "tarkkuus" mu

Viesti Kirjoittaja shepe » 28 Heinä 2006, 12:47

Hei.

Kun järjestelmään ilmoitetaan havaintoja ja kirjataan koordinaatit lomakkeella kohtaan "havaintopaikan koordinaatit", niin ohjeessa kehotetaan käyttämään yhtenäiskoordinaattijärjestelmän (YKJ) mukaisia koordinaatteja. Nythän kaikkien GPS:ät käyttää YKJ:n edellyttämää Hayfordin map datumia, eikä esim. WGS84:ää, eiks je?

Jos näin ei ole, niin hiukkasen menee pisteet väärään paikkaan.

Toinen ongelma on kaivellut mieltäni, koskee myös ilmoitettujen pisteiden tarkkuutta:

Vaikka ekaa havaintoa ilmoittaessa esim. H:ki Viikistä laittaisit metrin tarkkuudella paikan kartalle, niin seuraavalla kerralla listasta tämän saman "tarkan" paikan valitessasi ei mihinkään tallennu tietoa siitä, onko nyt tehdyt havainnot todella siinä samassa pisteessä tehtyjä, vai onko tällä kertaa yleistetty vanhaan pisteeseen vaikkapa koko Viikin alueelta tehdyt havainnot.

Tämä ongelma ei tietenkään ole havainnoitsijan / ilmoittajan, vaan tietojen käyttäjän /jatkojalostajan ongelma. Eli onko tarkka sijaintitieto lopulta kuitenkaan tarkkaa?

Lopuksi toistan vielä taas kerran toiveeni, että laitettaisiin pian se havaintojen könttäilmoitus taulukkoina toimimaan, niin voisin minäkin laittaa omia havaintojani Tiiraan.

T: Shepe

sampo
Viestit: 121
Liittynyt: 08 Maalis 2006, 09:25

Re: Koordinaattien kirjaaminen ja GPS ja "tarkkuus"

Viesti Kirjoittaja sampo » 30 Heinä 2006, 19:22

shepe kirjoitti: Vaikka ekaa havaintoa ilmoittaessa esim. H:ki Viikistä laittaisit metrin tarkkuudella paikan kartalle, niin seuraavalla kerralla listasta tämän saman "tarkan" paikan valitessasi ei mihinkään tallennu tietoa siitä, onko nyt tehdyt havainnot todella siinä samassa pisteessä tehtyjä, vai onko tällä kertaa yleistetty vanhaan pisteeseen vaikkapa koko Viikin alueelta tehdyt havainnot.
Tämä on tosiaan ongelma. Tulevaisuudessa tulee havainnon yhteydessä mahdollisuus antaa paikan tarkkuus jolloin ongelma poistuu.
shepe kirjoitti: Lopuksi toistan vielä taas kerran toiveeni, että laitettaisiin pian se havaintojen könttäilmoitus taulukkoina toimimaan
Tulossa on tämäkin alkusyksyn aikana.

t.Sampo Kunttu

Peter-Uppstu
Viestit: 186
Liittynyt: 16 Helmi 2006, 21:18

Re: Koordinaattien kirjaaminen ja GPS ja "tarkkuus"

Viesti Kirjoittaja Peter-Uppstu » 30 Heinä 2006, 19:54

shepe kirjoitti:Kun järjestelmään ilmoitetaan havaintoja ja kirjataan koordinaatit lomakkeella kohtaan "havaintopaikan koordinaatit", niin ohjeessa kehotetaan käyttämään yhtenäiskoordinaattijärjestelmän (YKJ) mukaisia koordinaatteja. Nythän kaikkien GPS:ät käyttää YKJ:n edellyttämää Hayfordin map datumia, eikä esim. WGS84:ää, eiks je?

Jos näin ei ole, niin hiukkasen menee pisteet väärään paikkaan.
Pikakysely Tiiran kehittäjätahoilla ei paljastanut yhtään GPS:n käyttäjää, eikä meillä ole asiantuntemusta tästä asiasta. Voisitko (tai voisiko joku muu) selostaa tämän asian tarkemmin? Onko kuinka todennäköistä, että ihmiset käyttävät tätä WGS84:ää, ja kuinka paljon koordinaatit heittävät jos sitä käytetään?

PekkaS
Viestit: 48
Liittynyt: 29 Maalis 2006, 10:05
Paikkakunta: Oulu

Re: Koordinaattien kirjaaminen ja GPS ja "tarkkuus"

Viesti Kirjoittaja PekkaS » 31 Heinä 2006, 11:35

Peter-Uppstu kirjoitti:Voisitko (tai voisiko joku muu) selostaa tämän asian tarkemmin? Onko kuinka todennäköistä, että ihmiset käyttävät tätä WGS84:ää, ja kuinka paljon koordinaatit heittävät jos sitä käytetään?
WGS-84 -koordinaatisto perustuu eri vertailuellipsoidiin kuin KKJ. Koordinaatistojen poikkeama on paikkakunnasta riippuen pohjois-eteläsuunnassa 10-70 m ja ja itä-länsisuunnassa 160-180 m.

Kuinka yleistä sen käytto on, siihen en osaa ottaa kantaa. Ainakaan en sitä kovin lämpimasti kenellekaan suosittelisi - eikohän olisi syytä pitäytyä siinä, mikä on Maanmittauslaitoksen käytossä.

T Pekka

shepe

Viesti Kirjoittaja shepe » 01 Elo 2006, 11:07

Hei.

Pelkäänpä, että koordinaattijärjestelmiin vähemmän perehtyneet saattavat käyttää vaikka mitä asetuksia gepseissään... Itse asiassa viime aikoina on menty kohti WGS84:ää, ja nykyään aika moniin karttoihinkin (paperisiin) on merkitty WGS84:n mukaiset koordinaatit. Jos joku käyttää pääasiassa tällaista karttaa, niin järkevintä lienee laittaa GPS:äänkin asetuksiin WGS84, MML:n suosituksista huolimatta.

Minusta GPS:n käyttäjiä on medioissa aika näkyvästikin ohjeistettu (jos ei muuta niin rivien välissä) käyttämään WGS84:ää. Gepseistä puhuttaessa korostetaan usein, että ne käyttävät WGS84:ää, ja siitä käyttäjälle saattaa jäädä mielikuva, että sitä nimenomaan pitää käyttää. Kun sijainti ei maastossa heitä ihan naapurikunnan puolelle, niin virheeseen ei ehkä kiinnitetä mitään huomiota - etenkin jos käyttää pelkkää gepsiä (joka näyttää vain koordinaatit numeroina) eikä mitään navigaattoria tai karttasovellusta, josta näkee heti ettei sijainti ole oikeassa paikassa.

Luulenpa että aika harva peruskäyttäjä uskaltaa suin päin vaihdella GPS:n map datumia, perusmalleissakin vaihtoehtoja löytyy kymmeniä, ja kuinkahan moni on jostain keksinyt, että pitää käyttää sitä "Finland Hayfordia"...

Kohtahan Suomessakin siirrytään uuteen koordinaattijärjestelmään. Sitten se WGS84 alkaakin olla jo aika lähellä oikeaa. Eri juttu on, että helpottaako taas uusi koordinaattijärjestelmä peruskäyttäjien vaikeuksia valita oikeat asetukset laitteisiinsa, epäilen.

T: Shepe

Isko
Viestit: 6
Liittynyt: 29 Maalis 2006, 10:55
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Isko » 21 Elo 2006, 08:52

Ehdottomasti WGS84.

shepe

Viesti Kirjoittaja shepe » 22 Elo 2006, 12:21

Hei.

Valitettavasti sopivien asetusten valinta ei ole kovin helppoa. Uskonasia se ei ainakaan ole. Jos et käytä GPS:n kaverina mitään oheismateriaaleja (taustakarttaa, tarkista sijaintia erillisellä paperikartalla, tai et ilmoita mittaamiasi sijainteja tai reittejä mihinkään erillisiin järjestelmiin - kuten Tiiraan...), ei käyttämilläsi asetuksilla ole paljoakaan merkitystä. Mutta heti jos käytät muita aineistoja tai karttoja gepsin apuna, tai ilmoitat mittaamiasi sijainteja eteenpäin, on tarpeen viilata asetukset yhteneväisiksi käyttämäsi aineiston kanssa. Muuten tulee vaikeuksia.

Tiirassa kannattaa varmasti käyttää ainakin toistaiseksi MML:n kartoissa käytettyä järjestelmää. Tosin nekin muuttuu....

Toki eri järjestelmistä voidaan tarvittaessa muuntaa lukemat mihin tahansa toiseen järjestelmään, eli ei ne "väärässä järjestelmässä" mitatut koordinaatit käyttökelvottomia ole, kun vaan tiedetään missä järjestelmässä ne on mitattu!

T: Shepe

Vastaa Viestiin