Mehiläishaukka satelliittiseurannassa

Tämä on osio yleisille lintuhavaintoihin ja -havainnointiin liittyville kysymyksille ja kommenteille.
haematopus
Viestit: 150
Liittynyt: 04 Syys 2010, 09:01

Mehiläishaukka satelliittiseurannassa

Viesti Kirjoittaja haematopus » 15 Syys 2010, 12:49

Mehiläishaukan liikkeitä voi seurata luonnontieteellisen museon sivuilla:
http://www.luomus.fi/elaintiede/mehilaishaukka/



http://www.luomus.fi/info/tiedotteet/?p=611

"Suomalainen mehiläishaukka satelliittiseurannassa

Mehiläishaukka liittyi tänä kesänä niiden suomalaislintujen joukkoon, joiden elämää selvitetään satelliittilähettimen avulla. Aiemmin uutta tietoa lajinsa käyttäytymisestä ovat mm. tuoneet kalasääsket ja merikotkat. Epävirallista ennätystä kantaa edelleen sääksinaaras Mirja, jonka muuttomatkoja seurattiin jännityksellä lähes neljän vuoden ajan!

Uusi luku suomalaisen lintutieteen historiaan kirjoitettiin Kokemäellä 9.8.2010, kun rengastajat Jouko Kivelä ja Risto Vilen asensivat pesivälle mehiläishaukkakoiraalle satelliittilähettimen. Koiras nimettiin Lasseksi.

Suomalaisia mehiläishaukkoja ei ole aiemmin seurattu satelliittilähettimien avulla, vaan tiedot lajin muuttokäyttäytymisestä perustuvat rengaslöytöihin. Niiden mukaan maamme mehiläishaukat talvehtivat trooppisessa Afrikassa. Muuttoreittejä ei tunneta tarkoin, mutta ainakin osa vanhoista linnuista muuttanee Välimeren itäpuolelta kun taas pääosa nuorista linnuista lentää talvehtimisalueilleen suoraan Välimeren yli mm. Italian ja Maltan kohdalta. Lähettimen tarkoituksena onkin selvittää Lassen muuttoreitti ja talvehtimisalue. Muuttomatka on täynnä vaaroja, ja osa joukosta päätyy vuosittain pyssymiesten uhreiksi.

Lasse antoi heti uutta tietoa pesivien mehiläishaukkojen saalistusalueen laajuudesta, sillä 19. elokuuta se paikannettiin saalistamassa yllättävän kaukana pesältään: ensin yhdeksän ja hetkeä myöhemmin peräti 20 kilometrin päässä.

Elokuun 24. päivän Lasse vietti kuitenkin taas pesänsä lähitienoolla, missä sillä oli ruokittavanaan kaksi lentokykyistä poikasta. Pian tuon jälkeen säät kylmenivät ja muuttuivat epävakaisiksi – oli odotettavissa, että Lasse lähtisi pian syysmuutolle.

Seuraavat paikannukset tulivat sunnuntaiaamuna 29. elokuuta. Tuolloin selvisi, että Lassen pitkä ja vaarallinen muuttomatka oli alkanut: aamun aikana saatiin neljä paikannusta Liettuan eteläosista läheltä Puolan ja Valko-Venäjän rajaa.

Aamuyöllä 3.9. Lasse paikannettiin Länsi-Ukrainaan. Sunnuntai-iltapäivällä 12.9. Lassesta saatiin kaksi epätarkkaa paikannusta Etelä-Italiasta, missä se oli matkalla kohti Sisiliaa ja Afrikkaa. Vajaan kolmen viikon aikana Lasse on lentänyt kotimetsästään yli 2500 km.

Suomessa pesii noin 3000–4000 mehiläishaukkaparia. Valtakunnallisen petolintuseurannan mukaan laji on voimakkaasti taantunut viime vuosina. Kotimaassamme mehiläishaukkojen suurin uhka on pesämetsien hakkuut ja sitä kautta kilpailu pesäpaikoista muiden petolintujen kanssa. Ulkomailla mehiläishaukkoja ammutaan muuttomatkoilla etenkin Välimeren alueella. Mehiläishaukat käyttävät ravinnokseen lähes yksinomaan ampiaisia ja kimalaisia ja ruokkivat poikasiaan niiden toukilla."



Ylen uutinen aiheesta:
http://www.yle.fi/alueet/satakunta/2010 ... 88124.html

"Kokemäellä on tehty historiallinen linnun rengastus, kun pesivälle mehiläishaukkakoiraalle asennettiin elokuussa satelliittilähetin ensimmäisenä Suomessa. Lähettimen avulla on tarkoitus selvittää Lasseksi nimetyn mehiläishaukan muuttoreitti ja talvehtimisalue.

Suomalaisia mehiläishaukkoja ei ole aiemmin seurattu satelliittilähettimien avulla. Aiemmat tiedot lajin muuttokäyttäytymisestä perustuvat rengaslöytöihin. Niiden mukaan maamme mehiläishaukat talvehtivat trooppisessa Afrikassa, mutta muuttoreittejä ei tunneta tarkoin.

Vajaan kolmen viikon aikana Lasse on ehtinyt lentää kotimetsästään yli 2 500 kilometrin päähän. Viimeisin epätarkka paikannus on viime sunnuntailta Etelä-Italiasta, missä Lasse oli matkalla kohti Sisiliaa ja Afrikkaa.
Rengastaminen palkitsi lintumiehen

Rengastaja Jouko Kivelä on viettänyt jo parikymmentä vuotta tarkkaillen lintuja. Hän samoilee pitkin maastoja etsien pesiä ja bongaillen harvinaisuuksia.

Lintujen rengastuksen Kivelä aloitti muutamia vuosia sitten. Kolmisen viikkoa sitten herralle lankesi kunnia olla ensimmäinen, joka sai salaperäiseksikin kuvaillun mehiläishaukan merkittyä satelliittipaikantimella.

- Tuntemuksia ei voi edes sanoin kuvailla. Se oli hieno hetki ja on edelleenkin. Kun on joku asia, jota on vuosia tavoitellut ja sen saa toteutetuksi, niin ei sitä muille voi sanoin ilmaista, Kivelä kertaa.

- Rengastus tapahtui sinänsä yksinkertaisesti, aivan kuin muidenkin lintujen kohdalla. Pesän paikallistaminen oli kuitenkin suuri prosessi. Kesti neljä-viisi päivää ennen kuin sen löysin,vaikka hajulla pesästä olin ollut jo vuosia. Rengastin ensin kaksi poikasta. Sain myös koiraan kiinni ja satelliittipaikantimen siihen.
Patteri kestää vuoden

Mehiläishaukka pesii pääasiassa nuorissa sekametsissä. Piilottevan linnun pesän löytäminen on vaikeaa. Se myös usein pesii vuosittain eri puissa, eikä kaikissa pesissä edes ole munia.

- Tänäkin vuonna löysin kolme pesää, mutta vain yhdessä oli poikaset.

- Rengastajalle tämä on iso asia. Suomessa tämä on uraauurtavaa. Ruotsissa satelliittipaikantimia on muutamia saatu laitettua. Näyttää siltä, että meidän lintumme muuttavat eri reittiä kuin ruotsalaiset, Kivelä kertoo ensimmäisistä lähettimen välittämistä tiedoista.

Lasse-lintu saattaa elää kolmekymmentäkin vuotta. Paikantimen patteri kestää noin vuoden päivät. Paristokäyttöinen paikannin on tarkoitus saada ensi vuonna pois linnun selästä.

- Jos kaikki menee hyvin, niin vuosi saadaan tuosta dataa.

Satelliittipaikannuksen vuosikustannukset ovat tuhansia euroja. Kivelä toivookin, että mehiläishaukkojen tutkimukseen saataisiin sponsori.
Mehiläishaukkojen määrä vähenee

Suomessa pesii noin 3 000–4 000 mehiläishaukkaparia. Valtakunnallisen petolintuseurannan mukaan laji on voimakkaasti taantunut viime vuosina. Kotimaassa mehiläishaukkojen suurin uhka on pesämetsien hakkuut. Ulkomailla mehiläishaukkoja ammutaan muuttomatkoilla etenkin Välimeren alueella.

Aiemmin satelliittilähettimillä on saatu uutta tietoa kalasääksien ja merikotkien käyttäytymisestä. Epävirallista ennätystä kantaa yhä sääksinaaras Mirja, jonka muuttomatkoja seurattiin jännityksellä lähes neljän vuoden ajan."



Rengastajan haastattelu yle areenassa:
http://areena.yle.fi/audio/1286546