Laulujoutsenen ja metsähanhen suhteesta yhä epäselvyyttä

Tämä on osio yleisille lintuhavaintoihin ja -havainnointiin liittyville kysymyksille ja kommenteille.
haematopus
Viestit: 150
Liittynyt: 04 Syys 2010, 09:01

Laulujoutsenen ja metsähanhen suhteesta yhä epäselvyyttä

Viesti Kirjoittaja haematopus » 09 Marras 2010, 12:09

Viime sunnuntaina järjestettiin Oulussa Laulujoutsen seminaari jossa keskusteltiin myös laulujoutsenen ja metsähanhen mahdollisesti kilpailutilanteesta ja laulujoutsenen ottamisesta riistalajiksi.

Ylen uutinen aiheesta:
http://www.yle.fi/uutiset/luonto_ja_ymp ... 21218.html

Metsästysfoorumilla tiivistelmä joutsen/metsähanhi keskustelusta:
http://forum.eralle.net/viewtopic.php?t=54404&start=240


Jos joku tietää muita lähteitä missä keskustelusta kerrotaan, laittakaa tänne linkkiä tai viitettä (mikäli jossain lehdessä).


Vaikka jotkut epäilevät joutsenen vievän metsähanhilta reviirejä, tälläisestä ei ole mitään selviä todisteita. Metsähanhikantaa on muutenkin seurattu todella huonosti, mihin vaaditaan muutosta.
Laulujoutsenta ei toistaiseksi mikään tahoa uskalla ajaa riistalinnuksi. Mahdollisen liikametsästyksen vaikutusta metsähanheen tulisi pyrkiä tutkimaan sekä yrittää kohdistaa metsästys enemmän venäjällä pesiviin hanhiin suomalaisten sijasta. Myös hanhisoiden suojelua on tärkeä tekijä.

haematopus
Viestit: 150
Liittynyt: 04 Syys 2010, 09:01

Re: Laulujoutsenen ja metsähanhen suhteesta yhä epäselvyyttä

Viesti Kirjoittaja haematopus » 03 Joulu 2010, 22:06


haematopus
Viestit: 150
Liittynyt: 04 Syys 2010, 09:01

Re: Laulujoutsenen ja metsähanhen suhteesta yhä epäselvyyttä

Viesti Kirjoittaja haematopus » 19 Maalis 2011, 12:30

Uudessa Linnut-lehdessä on mielenkiintoinen artikkeli metsähanhesta.
Luettavissa jpg.kuvana tästä

Lehdessä myös artikkeli taigametsähanhen ja tundrametsähanhen määrittämisestä.
Lisäksi mm. tammitikasta, Liminganlahdesta, Isokuovista ja lintujen äänten opettelemisesta.
Lue lisää tai tilaa lehti:
http://www.birdlife.fi/julkaisut/linnut/index.shtml

haematopus
Viestit: 150
Liittynyt: 04 Syys 2010, 09:01

Re: Laulujoutsenen ja metsähanhen suhteesta yhä epäselvyyttä

Viesti Kirjoittaja haematopus » 07 Loka 2011, 18:58

"Metsähanhen pesinnöistä ja saaliista tarvitaan lisää tietoa

Metsähanhen pesimäkannan tilanteesta ja sen metsästyksen kestävyydestä on esitetty viime aikoina paljon huolestuneita kysymyksiä. Selvyyttä metsähanhen tilanteeseen haetaan satelliittiseurannalla ja siipinäytekeräyksellä.

Maa- ja metsätalousministeriö antoi elokuussa asetuksen metsähanhen metsästyksen kieltämisestä osittain metsästysvuonna 2011-2012. Näin pienennetään metsähanhen pesimäkantaan kohdistuvaa metsästyspainetta siirtämällä metsästyksen aloitusta myöhäisemmäksi suuressa osassa pesimäalueita ja muuttoreiteillä.

Riistahallintouudistuksen yhteydessä metsästyslain 38 §:n nojalla tapahtuva metsästysaikojen rajoittaminen muuttui ministeriön asetuksella annettavaksi. Tämä toi valmisteluun aivan uudet vaatimukset. Keskeisin uusi osa valmistelua on laaja lausuntokierros, jolla varataan eri viranomaisille ja kansalaisjärjestöille mahdollisuus vaikuttaa päätökseen. Lausuntokierroksen aikana asetusluonnos ja perustelut ovat myös avoimesti kaikkien kansalaisten saatavilla ministeriön nettisivuilla.

Lausuntokierroksella eräät luonnonsuojelujärjestöt vaativat metsähanhen metsästyksen kieltämistä kokonaan kolmeksi vuodeksi. Riistakeskus ja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, kuten myös suuri osa kantaa ottaneista riistanhoitoyhdistyksistä, katsoivat, että metsästyksen rajoittaminen on tarpeen.

Jokaisen metsästäjän apua tarvitaan

Lausuntokierroksen keskeisin sanoma on kuitenkin se, että kaikkein eniten tarvitaan lisää tietoa pesimäalueiden kannan tilanteesta, saalista ja metsästyksen vaikutuksesta kantaan.

Avainasemassa näiden kysymysten selvittämisessä on Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos. Yksin RKTL ei näihin kysymyksiin kuitenkaan pysty nykytilanteessa vastaamaan, vaan siihen tarvitaan apua niin riistanhoitoyhdistyksiltä kuin jokaiselta metsästäjältäkin.

Riistakantojen hoito ja metsästyksen kestävyyden varmistaminen perustuvat pääasiassa kahteen tietoon: kannan koon arviointiin ja saaliin tilastointiin. Kanta-arviot ovat aina pienemmistä otoksista laskemalla saatuja tuloksia, jolloin niihin liittyy aina jonkin verran epävarmuutta. Saalis sen sijaan on ainoa varma tieto, mitä meillä on. Jokainen metsästäjä tietää oman saaliinsa. Tärkeää on saada saalistieto myös tutkimuksen käyttöön, jotta metsähanhen kestävän käytön jatkuvuus voidaan varmistaa.

Lähetä siipinäyte RKTL:lle

Jokainen metsästäjä voi kantaa kortensa kekoon metsähanhikannan hoidon ja kestävän käytön eteen toimittamalla saaliikseen saamastaan metsähanhesta siipinäytteen RKTL:lle. Siipinäytteistä määritetään, onko lintu Suomessa pesivää taigametsähanhea vai Venäjällä runsaampaa tundrametsähanhea.

- Siipinäytekeräyksellä selvitetään taiga- ja metsähanhien osuudet metsästyssaaliissa sekä saaliin alueellinen ja paikallinen jakautuminen. Tiedon perusteella metsästystä voidaan säädellä siten, että taantuneen taigametsähanhen kannat turvataan ja puolestaan elinvoimaisen tundrametsähanhen kestävä hyödyntäminen mahdollistetaan, kertoo kannanarviointipäällikkö Pekka Helle Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta.

Kuluvana syksynä metsähanhia on myös merkitty GPS-lähettimillä, joiden avulla toivotaan saatavan lisävalaistusta hanhien muuttomatkoista. Jatkossa tärkeää on metsähanhien pesimäalueilla tilanteen tarkempi kartoittaminen. Siinä työssä keskeisessä osassa ovat riistanhoitoyhdistykset ja pesimäalueiden hanhenmetsästäjät.

Lisätietoa siipinäytteiden lähettämisestä löytyy RKTL:n verkkosivuilta:
http://www.rktl.fi/riista/kannanvaihtel ... hanhi.html "

Vastaa Viestiin