Nuolihaukan elämä

Tämä on osio yleisille lintuhavaintoihin ja -havainnointiin liittyville kysymyksille ja kommenteille.
JenniL
Viestit: 78
Liittynyt: 18 Heinä 2009, 21:47

Nuolihaukan elämä

Viesti Kirjoittaja JenniL » 20 Elo 2015, 17:06

Viime kesänä huomasin että lähimetsikössä pyöri pieni haukka jonka kimeä piipitys kuului joka päivä. Viimein sain haukan näköpiiriin ja tunnistin nuolihaukaksi.
Tänä kesänä tuttu haukka palasi, tälläkertaa ilmeisesti puolison kanssa koska nyt niitä on kaksi.
Haukat viihtyvät tiukasti samalla kohtaa ja olen paikallistanut ne tiettyyn puuhun. Puuhun ei kuitenkaan näe onko siellä pesää.
Mistä voi "varmistaa" pesivätkö nämä kaksi? Hirveä kimitysmetakka kuuluu päivittäin, mutta siitä on vaikea hahmottaa huutavatko vain nämä kaksi vai useampi lintu. Myös saaliin luovutuksessa kuuluvaa "kehräämisloppuista" ääntä olen kuullut. Voiko tämä ääni olla poikasten, vai tuovatko puolisot toisilleen saalista?
En ole käynyt metsässä kurkkimassa puun alla etten häiritse näitä kaveruksia. Äänet kuuluu sisälle asti ja välillä haukat näkyvät metsästämässä puiden yllä.

Myös elinympäristönä tämä vaikuttaa oudolta haukoille. Kerrostaloja on melko tiuhaan ja metsälänttejä on väleissä. Tällaisella "läntillä" nuokin ovat. Pieni lammenomainen järvi on kilometrin päässä ja sitä ympäröi hieman isompi rauhoitettu metsä alue. Luin että nuolihaukat pesivät myös saarekkeissa. Voisiko olla että nämä ovat nuoria lintuja jotka harjoittelevat vasta yhteiseloa ja siksi eivät ole niin nuukia paikan kanssa?

Mietin myös ihmisten "vastuuta" asiassa jos haukat tosiaan pesivät ja aikovat palata ensivuonnakin tähän. Metsää on ohennettu melkoisesti alkukesästä. Myös haukan viimekesäinen lempikelo jossa se aina nökötti, oli kaadettu. Nyt nuo kaverukset ovat tämän kaadetun puun lähipuussa.

JenniL
Viestit: 78
Liittynyt: 18 Heinä 2009, 21:47

Re: Nuolihaukan elämä

Viesti Kirjoittaja JenniL » 27 Elo 2015, 07:47

Taisin juuri saada vastauksen pesimäkysymykseen. Näin 4 haukan porukan kiitävän kuin tervapääskyt metsän yllä hirmuisen kimityskonsertin saattelemana.
Nuolihaukat tuskin kokoontuvatkaan näin syksyllä "parveksi"? Voivatko nuo nelikko olla poikasia ja emoja?

Vastaa Viestiin