Viljapelto ja linnut

Tämä on osio yleisille lintuhavaintoihin ja -havainnointiin liittyville kysymyksille ja kommenteille.
Vieras

Viljapelto ja linnut

Viesti Kirjoittaja Vieras » 27 Huhti 2006, 16:21

Viime syksynä jäi viljapelto kyntämättä. Pellolla kasvoi kauraa, ohraa, vehnää ja ruista luomusiemenestä kylvettynä ja ilman lannotteita kasvatettuna.
Mitkähän kaikki linnut pystyivät syksyn ja alkutalven vähälumisena aikana peltoamme hyödyntää?!?

pasa
Viestit: 1
Liittynyt: 30 Touko 2006, 21:37

Viesti Kirjoittaja pasa » 30 Touko 2006, 21:44

Hyvin vilja maistuu! Itseltäni jäi tänne Nummi-Pusulaan Hyvelänjärven pohjaan oliko se nyt syksyllä 2000 vai 01 4 ha ohraa puimatta märkyyden takia, kyntämäänkään ei päässyt. No, seuraavana keväänä oli parhaimmillaan yli 400 laulujoutsenta, ainakin 5 pikkujoutsenta ja 1500
-2000 pikkusorsaa ohraa syömässä pitkät ajat. Pellolle tulee keväällä 10-50cm vettä! Minään muuna keväänä en ole täällä sellaisia kertymiä nähnyt 20 vuoden aikana.

haematopus
Viestit: 150
Liittynyt: 04 Syys 2010, 09:01

Re: Viljapelto ja linnut

Viesti Kirjoittaja haematopus » 12 Syys 2010, 19:22

Useat siemensyöjät ja sekaravinnon käyttäjät voivat ruokailla pelloilla etsimässä puinnin jäljiltä jääneitä tai korjaamattomia jyviä. Keltasirkut ovat talvellakin tunnettuja jyviensyöjiä. Syksyllä pelloilla pysähtyy valtaisia peippo- ja järripeippoparvia, ja monia muitakin muuttolintuja. Talviparvista löydetään joskus harvalukuisempia hemppoja, tai peräti harvinaisia vuorihemppoja. Kaikkia mahdollisia lajeja en rupea luettelemaankaan. Kannattaa seurailla viljapeltoja syksyllä, niin näkee mitä siellä pyörii. Pystyyn jätetty vilja ruokkii linnut myös silloin kun lumi peittää maahan jääneet jyvät.
Myös pelloilla ruokailevat myyrät ja hiiret houkuttelevat lintuja, kuten haukkoja tai pöllöjä.

Linnuston kannalta on siis suositeltavaa jättää kyntäminen kevääseen ja viljaa hiukan pystyyn, jos se vain säädösten puitteissa on mahdollista.

Vastaa Viestiin