Harmaapäätikka puutarhassa

Tämä on osio yleisille lintuhavaintoihin ja -havainnointiin liittyville kysymyksille ja kommenteille.
Hanni
Viestit: 2
Liittynyt: 13 Heinä 2020, 15:45

Harmaapäätikka puutarhassa

Viesti Kirjoittaja Hanni » 13 Heinä 2020, 16:05

Näin eilen ensimmäistä kertaa mökkimme tuvan ikkunasta ikkunan edessä kasvavassa vanhassa omenapuussa vihreän tikkamaisen linnun, jonka myöhemmin googletuksen jälkeen päättelin olevan harmaapäätikka uroksen.

En ole lintuharrastaja, mutta mielestäni tontillamme on aiemmin näkynyt käpytikkoja ja palokärkiä, ja olemme yrittäneet jättää niitä varten aina joitakin lahoavia puuta vielä pystyyn.

Tuolla tontin yhdellä laidalla kasvaa pieni haavikko, jota olen ollut karsimassa, kun se tuppaa yrittää levitä liiaksi puutarhan puolelle. Luin, että harmaapäätikka pesii usein haavikoissa. Olenkohan nyt häirinnyt sitä jotenkin, kun tämä oli tosiaan ensimmäinen kerta, kun linnun näin? Yksi tosi komea haapa siellä vielä on pystyssä, yksi iso lahoamassa oleva sekä runsaasti pienempiä haapoja. Myös muita lehtipuita, mm. tammia kasvaa tontilla. Kuinka laaja harmaapäätikan reviiri on? Onko todennäköistä, että se pesii tuossa haavikossa? Ison haavan kyljessä kasvaa iso kuusi, ja olen ajatellut, että se saisi lähteä siitä, kun varjostaa ikävästi, mutta jos tikalla olisi pesäkolo siinä haavassa, tarvitsisikohan se sitä kuusta siinä suojaksi?

Kiipijä
Viestit: 17
Liittynyt: 21 Loka 2019, 21:31

Re: Harmaapäätikka puutarhassa

Viesti Kirjoittaja Kiipijä » 16 Heinä 2020, 14:54

Mielestäni iso kuusi haavan vieressä huonontaa mahdollisuutta, että siihen harmaapäätikka joskus pesäkolon tekisi.

Hanni
Viestit: 2
Liittynyt: 13 Heinä 2020, 15:45

Re: Harmaapäätikka puutarhassa

Viesti Kirjoittaja Hanni » 19 Heinä 2020, 15:29

Kiitos vastauksesta. Itsekin jostain luin, että esteetön pääsy pesälle olisi parempi, joten voisi olla hyväkin ottaa se kuusi pois siitä

Vastaa Viestiin