Rajaa kartalla ei löydä linnun paikkaa

Täällä voit antaa palautetta ja parannusehdotuksiasi havaintojärjestelmästä.
MarkusR
Viestit: 2
Liittynyt: 17 Heinä 2006, 16:22
Paikkakunta: Naantali

Rajaa kartalla ei löydä linnun paikkaa

Viesti Kirjoittaja MarkusR » 30 Elo 2019, 21:20

Laajassa haussa rajaa kartalla toiminto ei löydä valitulta kartta-alueelta linnun paikkatietoa. Tiiran ohjeissa tai haussa ei myöskään erikseen mainita, että karttahaulla löytyykin paikkatieto vain havainnoijasta ei linnun paikasta. Joltain on tämä voinut jäädä huomioimatta tehdessä karttahakuja, jos ei ole sitä itse huomannut esimerkiksi omia havaintoja tarkastellessa.

Esimerkiksi talvilintu- ja linjalaskennoissa tulee parhaimmat havainnot merkittyä myös linnun paikalla, havainnoijan paikka pysyy samana koko reitin ajan. Useiden kilometrien pituisella reitillä linnun paikkatieto on tietysti tärkeämpi kuin se, missä havainnoija on milloinkin ollut. Tietysti havainnoijankin paikka tulisi merkittyä aina erikseen jos se olisi teknisesti helpompaa ja useita paikkoja voisi merkitä näissä pidemmissä laskennoissa mikä toivottavasti seuraavaan Tiiraan tuleekin uudeksi ominaisuudeksi. Saaristossa ja laajoilla peltoalueilla kuten myös pöllö- ja yölaulajaretkillä paikalliset linnut voivat olla useiden kilometrien päässä havainnoijasta jolloin niidenkin havaintojen paikkatiedot jäävät usein karttahakujen ulkopuolelle.

Nyt jos haluaa karttahausta varmasti kaikki havainnot mitä paikalta on ilmoitettu pitää karttarajaus tehdä varmuuden vuoksi useiden neliökilometrien suuruiseksi mikä ei tietenkään ole tarkoituksenmukaista toiminnossa, jolla on nimenomaan tarkoitus rajata tarkasteltavan tiedon määrää.
Tiirahan ei linnun paikkaa haussa huomio, vaikka suositteleekin sen merkittäväksi. Hyvä olisi, jos linnun paikka karttahaulla löytyisi.

Markus Rantala