En ole bongari mutta... (mikä lintu?)

Näitkö tai kuulitko linnun, jonka määrittäminen jäi epävarmaksi? Tai pystyisitkö ehkä auttamaan kaveria varmistamaan haviksensa? Tässäpä on osio lintujen määrittämiseen liittyville keskusteluille.
VilleTiiraa1
Viestit: 2
Liittynyt: 31 Loka 2021, 18:44

En ole bongari mutta... (mikä lintu?)

Viesti Kirjoittaja VilleTiiraa1 » 31 Loka 2021, 19:00

Iltaa!
Tänään noin kello 15 aikaan näimme vaimon kanssa Pihljajistossa (Helsinki) linnun joka ei löytynyt Suomalainen lintuopas ja Lintuopas (Euroopan ja Välimeren alueen linnut) kirjoista. Ei löytynyt edes kandidaatteja vaikka kummatkin kirjat selasin ja Luontoportti antoi ihan vääriä lintuja siihen tuntomerkkiin. Lintu havaittiin siis meillä Pihlajistossa ihan "kylän keskellä" pienessä polven korkuisessa pusikossa. Se oli seuraavanlainen:
- rastas muotonsa ja kokonsa puolesta (mustarastaan kokoinen ja muotoinen)
- sen pää oli valkoinen, ei siis laki tai kaula tai kurkku tai pään sivu vaan ihan kuin linnun pää olisi kastettu valkoiseen maalipönttöön sen takia lintu edes bongattiin kun se oli niin selvä näky siellä puskassa
- sen nokka oli rastaan mallinen ja keltainen
- muu lintu oli musta tai harmaanmusta tai tosi tummanruskea, sitä ei siinä puskassa kovin helposti nähnyt mutta se näytti aika mustalta
- lintu liikkui kuin rastas usein tällaisessa istustuspuskan alaosassa... vähän kuin hyppelehtii eteenpäin

Nähtiin se siinä minuutin ajan ja kun kaivoin puhelimen kameran esiin niin se oli jo ehtinyt puskan näkyvästä reiästä siirtyä näkymättömiin, tiheämpään puskaan. Sitten piti koiran kanssa jatkaa matkaa. Tässä on siis urbaani autotie ihan vieressä (busseja jne) koska havainto oli sen autotien penkereen istustuspuskassa, joten ihan mikään ujo lintu se ei tuntunut olevan, vaikka puskassa liikkuikin. Oli siinä varpusta tai muutakin pikkulintua lentelmässä myös.

Mikä lintu se olisi voinut olla????? Olisi kiva tietää. Koetan kyllä katsoa vielä josko sitä näkisi samassa paikassa kun siitä ohi menen mutta voi olla ettei osu enää kohdalle.

Vai oliko sen vain mustarastas joka oli kerran löytänyt valkoisen maalipurkin avoinna ja uteliaana kurkannut sisään! :-D
T Ville

VilleTiiraa1
Viestit: 2
Liittynyt: 31 Loka 2021, 18:44

Re: En ole bongari mutta... (mikä lintu?)

Viesti Kirjoittaja VilleTiiraa1 » 31 Loka 2021, 19:26

Ja sitten vaimo läysi tietenkin heti tällaisen jutun: https://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/3 ... +Raisiossa Eli se onkin mahdollista että tämäkin havainto olisi jonkinlainen värivikainen mustarastas vaan. Minusta sen pää oli kyllä tosi selvästi vlakoinen eikä ihan kuin tässä mutta pitäs nähdä uudestaan.

Jos ketä edes kiinnostaa niin tarkka havintopaikka oli tässä: 60.23180642808068, 25.003142872219907 (GMaps), eli kaarre ja sen ulommainen rinne.

k-16
Viestit: 35
Liittynyt: 24 Joulu 2018, 19:54

Re: En ole bongari mutta... (mikä lintu?)

Viesti Kirjoittaja k-16 » 01 Marras 2021, 19:41

valkopäinen mustarastas varmaankin, joskus niillä on valkoista jossakin

Vastaa Viestiin